ACN / Aguaita.cat / Ajuntament de Flix
El Departament de Salut demanarà que les Terres de l’Ebre, Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran passin a la fase 2 del pla de desescalada el proper dilluns 25 de maig. Ho ha anunciat la consellera del ram, Alba Vergés, que ha explicat que les tres regions “tenen una bona evolució”. Vergés ha assenyalat tant a les Terres de l’Ebre, Tarragona com a l’Alt Pirineu i Aran es pot fer un bon seguiment de casos des de l’atenció primària, i que es demostra amb els indicadors que han anat rebent després de la primera setmana a la fase 1. La consellera també ha lamentat la decisió del govern espanyol de deixar fora de la primera fase el Baix Montseny i critica que no hagin rebut “cap argument tècnic”. Per això, assegura que seguiran demanant-ho.
Si el Ministeri de Salut ho aprova el proper 25 de maig els tres territoris catalans que ja fa una setmana que estan a la fase 1 podran fer un pas més en la desescalada. I és que el departament que lidera Alba Vergés farà els informes necessaris per sol·licitar que Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran passin a la fase 2 del pla. Tot plegat, després que les tres regions sanitàries hagin mostrat una “bona evolució” durant la primera setmana a la fase 1. Vergés ha destacat que en tots tres territoris es pot seguir i controlar el nombre de casos des de l’atenció primària i els indicadors permeten a la conselleria treballar per tal que puguin seguir progressant en el desconfinament.
Vergés ha destacat que en tots tres territoris es pot seguir i controlar el nombre de casos des de l’atenció primària i els indicadors permeten a la conselleria treballar per tal que puguin seguir progressant en el desconfinament.
Vergés, però, ha deixat clar que no es demanarà el pas de les diferents regions sanitàries que començaran el desescalament a partir d’aquest dilluns, Girona, Lleida, la Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf. “Encara no han entrat a la primera fase, per tant creiem que s’ha de fer pas a pas i veient com evolucionen els diferents territoris”, assenyala Vergés.
Finalment, la consellera ha explicat que “és important” el fet que es puguin obrir les piscines a l’estiu “mantenint el marge de seguretat”. Però, ha deixat clar que considera que cal treballar amb els ajuntaments per poder-ho fer “de la millor manera possible”. “És el món municipal qui és el responsable d’aquests serveis i per això hem de fer-ho conjuntament. Ells ens han de fer la proposta i nosaltres ens posem a disposició”, ha conclòs.
Què es podrà fer a la fase 2?
El govern espanyol va publicar dissabte passat 16 de maig al vespre en el BOE la nova ordre que regula les restriccions de l’estat d’alarma a partir d’avui dilluns (Ordre SND/414/2020) ,i que inclou les directrius de la fase 2, la qual inicialment sols s’aplica a Formentera i tres de les illes Canàries. En la nova fase es flexibilitza l’horari per fer esport, que serà lliure a excepció de les franges reservades a la gent gran. També es permetran els casaments per a un màxim de 100 persones a l’aire lliure i 50 en interior, i els enterraments s’amplien a 25 assistents.
El govern espanyol amplia la limitació de l’aforament al 40% dels restaurants; l’obertura de cinemes i teatres amb un terç d’assistents, així com la possibilitat de visitar monuments i sales d’exposicions. Es continuarà sense poder-se obrir discoteques i locals d’oci nocturn.
Quant a les residències, en aquesta segona fase es permetran les visites “preferentment” en supòsits excepcionals com els que fan referència “al final de la vida” o per “alleujament per descompensació neurocognitiva del resident”.
Les piscines recreatives podran obrir amb un terç de l’aforament, però no es podrà accedir a les dutxes dels vestidors i s’haurà de garantir sempre la distància de seguretat. A més, els espais que tinguin un contacte freqüent amb les mans d’usuaris -com poms de porta o baranes-, s’hauran de desinfectar tres vegades al dia com a mínim.
També es limitarà a un terç de l’aforament les zones comunes d’hotels i establiments turístics i es permetrà celebrar congressos, trobades, reunions de negocis i conferències -promoguts per entitats públiques o privades- de fins a cinquanta persones en pavellons o sales de conferències. Pel que fa a centres comercials, hi podrà haver només un 40% d’aforament dins l’establiment i d’un 30% als espais comuns, on només es podrà transitar i no s’hi podrà quedar quiet.
En el cas d’esportistes professionals, es permetrà reprendre les lligues professionals “sempre i quan l’evolució de la pandèmia ho permeti”. Això sí, la competició serà a porta tancada i sense públic. A més, es permetrà “l’entrenament total” amb fins a catorze esportistes.