Departament de Salut
Els equips d’atenció primària de la Gerència Territorial l’ICS a les Terres de l’Ebre han iniciat un programa d’ecografies pulmonars per a poder millorar el diagnòstic i el seguiment dels pacients amb COVID-19, malaltia respiratòria causada pel coronavirus SARS-CoV-2.
L’ecografia pulmonar és una tècnica amb sensibilitat i especificitat molt propera a la TC per a la detecció de les lesions pulmonars que ocasiona la COVID-19, i molt superior a la radiografia simple de tòrax i l’exploració física, fins i tot en fases inicials en què podria passar desapercebuda.
Considerant que és en els primers moments de la malaltia quan les decisions clíniques poden determinar un canvi transcendental en l’evolució clínica dels pacients, i que és als centres d’atenció primària (CAP) on habitualment els pacients acudeixen a consultar en primer lloc i on s’ha atès un nombre força elevat de pacients amb infecció respiratòria per COVID-19, la Gerència Territorial ICS a les Terres de l’Ebre ha destacat la importància d’implantar-hi aquest projecte.
Fins al moment, a l’atenció primària de salut el mecanisme per a la determinació de les lesions pulmonars per COVID-19 havia estat efectuar una radiografia de tòrax que s’ha anat substituint per l’ecografia pulmonar a mesura que aquesta s’ha anat consolidant com una tècnica adequada i molt sensible.
Per això, el Departament de Salut ha distribuït aparells ecogràfics entre els centres d’atenció primària Amposta, Baix Ebre, Deltebre, Flix, Móra la Nova, l’Aldea, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona, que se sumen als que ja es disposaven al CAP El Temple i al CAP L’Ametlla de Mar.
Paral·lelament, uns 30 professionals del territori han seguit una formació virtual específica que a impartit la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.
Aquesta setmana al CAP Baix Ebre i al CAP Amposta s’ha iniciat la pràctica d’ecografies pulmonars per al control evolutiu de pacients positius per coronavirus SARS CoV-2 i també en els casos d’usuaris amb sospita inicial.
En les properes setmanes s’anirà ampliant el projecte a la resta del territori, amb la qual cosa es pretén aconseguir l’objectiu de fer un diagnòstic precoç, i prop del malalt, de les complicacions respiratòries que derivades de la COVID-19 i d’augmentar la resolució dels equips de primària en el cribratge de pacients.

Ecògraf.
(Fotografia: Departament de Salut)