Ajuntament de Flix
Tanmateix, en el Ple del 10 de febrer, es féu lectura d’una declaració institucional arran dels danys ocasionats pel temporal Glòria el passat mes de gener arreu de Catalunya i en particular al Delta de l’Ebre. En la declaració, llegida pel batlle Francesc Barbero Escrivà, arran la pèrdua de víctimes humanes per la llevantada, s’expressava el “profund condol a les famílies i els municipis que han sofert tan tràgica pèrdua, i manifesta tot el seu suport i solidaritats als damnificats”.
Seguidament, la declaració es feia ressò per “les moltes afectacions i danys a diversos municipis de les Terres de l’Ebre”, i en especial al Delta de l’Ebre “on s’han sofert plenament les conseqüències catastròfiques d’aquest temporal”. En relació amb el Delta, a més de les afectacions del Glòria, també es fa menció com un dels principals problemes per fer front “pel futur del Delta i dels molts ecosistemes en tot el tram baix de riu”, com és “la manca de cabals i la retenció de sediments als gairebé 200 embassaments que hi ha en tota la conca”.
A continuació es reprodueix el contingut de la declaració:

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DE FLIX ARRAN DELS GREUS DANYS PATITS AMB MOTIU DEL TEMPORAL GLÒRIA ARREU DE CATALUNYA I, EN PARTICULAR, AL DELTA DE L’EBRE.

La llevantada que ha deixat un rastre de destrucció, provocant grans danys en molts municipis i afectant, de manera molt greu tan el litoral com pobles de muntanya i de l’interior. Lamentablement, aquest temporal ha provocat la pèrdua de vides humanes. L’Ajuntament de Flix expressa el seu profund condol a les famílies i els municipis que han sofert tan tràgica pèrdua, i manifesta tot el seu suport i solidaritat als damnificats.
El temporal Glòria ha produït també moltes afectacions i danys a diversos municipis de les Terres de l’Ebre. Ha estat en una zona fràgil com el Delta de l’Ebre on s’han sofert plenament les conseqüències catastròfiques d’aquest temporal. Els gravíssims efectes del temporal Glòria han de constituir un punt d’inflexió en el tractament i la protecció de l’espai del Delta, situant-lo com allò que és: una veritable qüestió de país que transcendeix l’estricte àmbit del territori. En aquest sentit cal una acció urgent des del consens i la coordinació amb els agents del territori a través de la recent constituïda Taula de Consens pel Delta, però amb la voluntat que totes les administracions se’n sentin responsables.
Cal també, però, fer front al mals endèmics que pateix el nostre riu i que són la principal amenaça pel futur del Delta i de molts ecosistemes en tot el tram baix de riu que compartim: la manca de cabals i la retenció de sediments als gairebé 200 embassaments que hi ha en tota la conca.
Des de l’Ajuntament de Flix volem mostrar la nostra total col·laboració i complicitat en aquelles accions que s’endeguin per tal de pal·liar a questes problemàtiques i garantir un riu viu i amb futur.

Imatge del plenari del passat 10 de febrer durant la lectura de les declaracions institucionals.