Ajuntament de Flix
El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir 10 de febrer la declaració de Flix com a municipi lliure de racisme i antifeixista.
En el text de la moció, presentada pel grup municipal d’ERC-Entesa per Flix, s’exposa la situació creada per l’increment de persones migrants al nostre territori i les dificultats que es troben per poder-se integrar a la nostra societat, degudes a una administració que “s’ha trobat desbordada a causa de la falta de recursos, de la incapacitat de coordinació i cooperació entre administracions, de l’existència d’una Llei d’Estrangeria que atempta directament sobre els drets i llibertats de les persones migrades i, sobretot, de la manca de voluntat per part del Govern Espanyol i dels estats membres de la Unió Europea de treballar per cercar solucions efectives que permetin arreglar d’arrel els problemes que condueixen a aquestes persones a marxar de casa seva.”
També s’afegeix un altre factor que atempta a la integració de les persones migrades com és el sorgiment i creixement de les forces d’extrema dreta, amb un discurs xenòfob contra tota mena d’interculturalitat, a més de “l’assumpció per part d’altres forces polítiques del discurs i la narrativa xenòfoba que els partits neo-feixistes prediquen“. Cal afegir la manca de voluntat d’aïllar aquests partits a les institucions.
Tenint en compte l’exposició de motius de la moció, els acords aprovats són els següents:
PRIMER.- Col·laborar amb la Generalitat de Catalunya i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència per garantir una acollida digna i integradora d’aquelles persones joves migrades que esdevinguin nous ciutadans del municipi.
SEGON.- Elaborar un pla d’acollida municipal, amb termini màxim a la fi del mandat present, que es focalitzi en l’adequada integració de les persones migrades en el teixit social del municipi.
TERCER.- Coordinar-se amb les diferents forces de seguretat, policia local i mossos d’esquadra, per combatre els rumors falsos sobre seguretat que criminalitzen i estigmatitzen a les persones migrades.
QUART.- Continuar la coordinació amb el teixit associatiu del municipi per garantir una millor i major integració de les persones migrades a través de les eines que aquests proporcionen.
CINQUÈ.- Els diversos grups municipals representats en aquest ple es comprometen a no assumir els discursos i la narrativa de l’extrema dreta i a no pactar i aïllar institucionalment a aquells partits polítics que representin a l’ultradreta.
SISÈ.- Traslladar aquest acord a les diverses instàncies.
La moció fou exposada per la regidora d’Igualtat i Participació, Vera Llombart Sanjuan. Per petició del regidor de Junts per Flix, Josep Solé Rojals, i amb el consentiment de la resta de grups municipals, s’afegí a la declaració de Flix lliure de racisme, el d’antifeixista. Finalment, la moció fou aprovada per unanimitat.

Vera Llombart Sanjuan, regidora d’Igualtat i Participació, durant la lectura de la moció al Ple.