Ajuntament de Flix
La matinada del 16 de novembre de 1938 els últims contingents de l’exèrcit republicà que havien participat en la batalla de l’Ebre creuaven el riu pel pont de ferro a Flix culminant la maniobra de replegament. Poc després s’efectuava la voladura d’aquell pont que havia estat un punt estratègic per a l’exèrcit de la República durant aquell episodi bèl·lic de la Guerra Civil. Es posava fi a la batalla de l’Ebre després de 115 dies de durs combats, fracassant l’últim intent del bàndol republicà per capgirar el sentit de la guerra.
Una vegada més a Flix es rememoraran aquells fets dels quals demà dissabte 16 de novembre es complirà el 81 aniversari. Una rememoració que omplirà un intens llarg cap de setmana amb un complet programa d’activitats que s’iniciarà tot just avui divendres 15 de novembre i finalitzarà diumenge dia 17.
El primer acte d’avui divendres tindrà lloc a les 7 de la tarda. Es presentarà a Ca Don Ventura una reedició del llibre La batalla de l’Ebre, un riu de sang, de Josep Sánchez Cervelló i Pere Clua Micola, que compta amb la col·laboració de Daniel Arasa Favà, Ramon Arnabat Mata, Carles Hervàs Puyal, Juan Carlos Losada Malvárez i Maria Lourdes Prades Artigas. La presentació anirà a càrrec d’un dels coautors, el flixanco Josep Sánchez Cervelló, doctor en Història Contemporània i catedràtic de la URV. Prèviament hi haurà les paraules de salutació del batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà. A la nit, al cinema de La Unió Social es representarà l’espectacle Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer), amb Carles Beltran, Lali Barenys i Namina. El preu d’entrada és de 3 euros.
Demà, dissabte 16 de novembre, estarà centrat principalment en els actes al voltant de la recreació del final de la batalla de l’Ebre. A partir de les 10 del matí, al passeig de l’Ebre hi haurà la Fira Militària i un museu viu amb visites guiades i ambientació de diferents espais per part dels grups de recreadors. A dos quarts d’1 del migdia, en el mateix espai, hi haurà un atac sorpresa per part de l’exèrcit republicà al campament nacional. A les 4 de la tarda, per l’avinguda de Catalunya hi haurà la desfilada de tots els grups de recreadors fins al passeig de l’Ebre, on tindrà lloc la recreació del final de la batalla. Hi participaran 13 grups de recreadors, aplegant entre tots al voltant de 150 persones.
Més endavant, a dos quarts de 8 de la tarda, al cinema de La Unió Social, es presentarà i projectarà el documental Pregàries de poder (desemmascarant Martí Torrent), sobre la biografia d’un eclesiàstic d’idees ultraconservadores i col·laborador amb els franquistes.
A la nit, a dos quarts de 12 i als baixos de La Unió Social (sala polivalent), hi haurà un Ball dels anys 30-40, on es recordarà l’ambient de la rereguarda amb els balls típics de l’època; hi haurà també un concurs d’uniformitat.
Diumenge 17 de novembre finalitzarà el programa amb dos activitats destacades. Al matí hi haurà la caminada de la Fatarella a Flix pels espais de la batalla de l’Ebre. A les 8 del matí se sortirà amb autocars des de la Costa del Graner fins a la Fatarella, al punt on començarà la caminada. Durant el trajecte es comptarà amb les explicacions puntuals de Jaume Blanch Amorós, expert en la batalla de l’Ebre, i en determinants moments hi haurà la intervenció de recreadors. El camí segueix part de l’antic camí ral entre la Fatarella i Flix que fou un dels itineraris utilitzats per l’exèrcit republicà en la seua maniobra de replegament. A la caminada s’hi han inscrit 94 persones.
A les 6 de tarda, al cinema de La Unió Social, es projectarà la pel·lícula, Mientras dure la guerra, d’Alejandro Amenábar, estrenada aquest 2019 i que ha estat molt ben acollida pel públic i la crítica. La pel·lícula narra la dramàtica experiència de l’escriptor Miguel de Unamuno, qui primer va donar suport al bàndol franquista amb el qual però, finalment, va acabar enfrontant-s’hi.
Aquest programa d’activitats de 2019 del Final de la Batalla de l’Ebre, ha estat organitzat per l’Ajuntament de Flix, l’Associació La Cana, Flexus Teatre, els grups de recreació XV Brigada Mixta i Voluntarios de Fayón i el COMEBE; amb la col·laboració del Club Nàutic Flix, La Unió Social, Fusteria Mata i ADF dj; i la particpació dels grups de recreadors Retaguardia Zaragoza, Primera Línea, ACME, Asociación Pueblo Viejo Belchite, GEMA, Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, Frentes Euzkadi, Lubakikoak, DIDPATRI-UB, Pàndols 38 (a més dels anomenats Voluntarios de Fayón, XV Brigada Mixta i Flexus Teatre).