Ajuntament de Flix
Els dies 15, 16 i 17 de novembre tindran lloc a Flix els actes en commemoració del Final de la Batalla de l’Ebre, amb un complet programa d’activitats i amb moltes novetats, que culminarà dissabte dia 16 amb totes les activitats al voltant de la recreació del final de la batalla.
Divendres 15 de novembre a les 7 de la tarda es presentarà a Ca Don Ventura el llibre La batalla de l’Ebre, un riu de sang, de Josep Sánchez Cervelló i Pere Clua Micola, amb la col·laboració de Daniel Arasa Favà, Ramon Arnabat Mata, Carles Hervàs Puyal, Juan Carlos Losada Malvárez i Maria Lourdes Prades Artigas. La presentació anirà a càrrec d’un dels coautors, el flixanco Josep Sánchez Cervelló, doctor en Història Contemporània i catedràtic de la URV.
A la nit de divendres, al cinema de La Unió Social es representarà l’espectacle Maleïdes les guerres i aquell qui les va fer, amb Carles Beltran, Lali Barenys i Namina.
L’endemà, dissabte 16 de novembre, com s’ha indicat, estarà centrat principalment en els actes al voltant de la recreació del final de la batalla de l’Ebre. A partir de les 10 del matí, al passeig de l’Ebre hi haurà la Fira Militària i un museu viu amb visites guiades i ambientació de diferents espais per part dels grups de recreadors. A dos quarts d’1 del migdia, en el mateix espai, hi haurà un atac sorpresa per part de l’exèrcit republicà al campament nacional. A les 4 de la tarda, per l’avinguda de Catalunya hi haurà la desfilada de tots els grups de recreadors fins al passeig de l’Ebre, on tindrà lloc la recreació del final de la batalla.
Més endavant, a dos quarts de 8 de la tarda, al cinema de La Unió Social, es presentarà i projectarà el documental Pregàries de poder (desenmascarant Martí Torrent).
A la nit, a dos quarts de 12 i als baixos de La Unió Social (sala polivalent), hi haurà un Ball dels anys 30-40, on es recordarà l’ambient de la rereguarda amb els balls típics de l’època; hi haurà també un concurs d’uniformitat.
Diumenge 17 de novembre finalitzarà el programa amb dos activitats destacades. Al matí hi haurà la caminada de la Fatarella a Flix pels espais de la batalla de l’Ebre. A les 8 del matí se sortirà amb autocar des de la Costa del Graner fins a la Fatarella, al punt on començarà la caminada. Durant el trajecte hi haurà diverses recreacions històriques. Les persones interessades en participar-hi, poden inscriure’s a l’oficina de l’Arxiu Municipal (horari, de dilluns a dijous, 9 – 12 h; divendres, 9 – 13.30 h), o també, dins del mateix horari, trucant al telèfon de l’arxiu, 977 41 15 80 o a través del correu associaciolacana@gmail.com. El preu d’inscripció és de 3 euros; el termini per inscriure’s finalitza el 15 de novembre a les 14 h.
A la tarda, al cinema de La Unió Social, es projectarà la pel·lícula, Mientras dure la guerra, d’Alejandro Amenábar, estrenada aquest 2019 i que ha estat molt ben acollida pel públic i la crítica.
Aquest programa d’activitats de 2019 del Final de la Batalla de l’Ebre, ha estat organitzat per l’Ajuntament de Flix, l’Associació La Cana, Flexus Teatre, els grups de recreació XV Brigada Mixta i Voluntarios de Fayón i el COMEBE; amb la col·laboració del Club Nàutic Flix, La Unió Social, Fusteria Mata i ADF dj; i la particpació de diversos grups de recreadors.