Ajuntament de Flix
Ahir dimarts al vespre tingué lloc el Ple extraordinari de l’Ajuntament de Flix durant el qual s’aprovà per majoria absoluta la moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem en la qual condemnava a penes de presó a 9 dels encausats i les encausades pels fets de l’1-O. En la mateixa moció, es demanava la seua amnistia i la defensa del dret d’autodeterminació. Aquest text estava consensuat per l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència, i fou aprovat al llarg de la tarda per diversos ens locals arreu de Catalunya.
Obrí el ple el batlle de Flix, Francesc Barbero, explicant els motius de la urgència i la excepcionalitat del moment. La lectura de la moció durant el ple l’efectuà la portaveu de l’equip de govern municipal, Norma Pujol Farré. En el text s’expressa la tristor i la indignació per la sentència “que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives“. Així mateix, més endavant es reivindica “el dret a l’autodeterminació, el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, lliure, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania catalana“. Es recordava també l’incompliment per part de l’Estat espanyol de la resolució del grup de treball sobre detencions arbitràries de Nacions Unides on s’instava a deixar en llibertat de forma immediata l’Oriol Junqueras, en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez, que es trobaven a presó preventiva, “una mostra més que l’Estat actua desoint qualsevol resolució, tractat internacional (com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que recullen el dret a l’autodeterminació) o totes les manifestacions pacífiques del poble de Catalunya a favor de la independència i la República Catalana. I aquesta actitud és molt greu“. El text finalitzava amb deu acords, on a més d’aquests temes exposats, també s’expressava entre altres “la reafirmació en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir“; demanar a l’Estat espanyol el respecte per “la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular“; i “Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats“.
Després de la lectura del text de la moció, van intervindre els representants d’alguns dels grups polítics del Consistori. El primer torn fou per a Xavier Sabaté, d’Unitat per Flix, qui, tot i mostrar el seu rebuig a l’empresonament, manifestà el seu desacord amb alguna part del contingut de la moció, per la qual cosa va anunciar que s’abstindria en la votació. Seguidament internvingué el representant de Junts per Flix, Josep Solé, mostrant l’absoluta adhesió del seu grup al contingut de la moció.
Tot seguit es passà a la votació, on la moció comptà amb deu vots procedents de tres dels grups municipals (7 d’ERC, 2 de Junts per Flix i 1 de Crida Flixanca), i l’anunciada abstenció del grup d’Unitat per Flix.
Concentració i encartellada
Mentre se celebrava la sessió plenària, aquesta va poder ser seguida en directe a través d’un equip de magafonia pel nombrós grup de persones concentrades a la plaça de l’Església. En finalitzar el ple, seguí la concentració a la plaça, durant la qual Dora Cervelló, representant de l’ANC-Flix per la Independència llegí el manifest conjunt redactat per l’ANC i Òmnium Cultural, de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem.
Seguidament, el batlle de Flix Francesc Barbero, entre altres, anuncià que tot seguit s’iniciaria una encartellada per la població, demanant la col·laboració a totes aquelles persones que hi volguessin participar.
Els cartells es van col·locar en els plafons ubicats a la mateixa plaça de l’Església, la plaça del Mercat, a la cruïlla del carrer del Mercat i avinguda de la Llum i a la plaça de la Pau. En els cartells es demanava “Amnistia”, “Llibertat”, “Autodeterminació” i “Independència”.

Inici del Ple extraordinari d’aprovació de la moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem.

Imatge de les persones concentrades a la plaça de l’Església.

El batlle de Flix, Francesc Barbero, participant en l’encartellada.