Ajuntament de Flix
Ahir dimarts 1 d’octubre, com en altres indrets de Catalunya, es commemorà a Flix el segon aniversari del referèndum de l’1 d’Octubre de 2017. 200 persones es van concentrar a la plaça de l’Església per seguir i participar en l’acte. Al capdavant hi havia representants municipals i de l’ANC-Flix per la Independència.
A l’inici va intervindre el batlle de Flix, Francesc Barbero, donant la benvinguda a totes les persones presents. Tot seguit féu lectura del manifest de l’AMI, on s’expressava que “D’aquest 1 d’octubre de fa 2 anys, en tenim sensacions contraposades. Sentiments molt intensos que cal verbalitzar i recordar. Per saber d’on venim i per tenir molt clar cap a on ens dirigim.”
Més endavant es defensava “l’esperit d’unitat, de treball conjunt, discret i alhora efectiu, a favor de la República catalana“; el suport als gairebé 600 electes locals i consistoris perseguits per les idees i per la implicació; suport als presos polítics, els exiliats i els represaliats; la denúncia de la presó preventiva “injusta i desproporcionada” i la probabilitat d’una sentència injusta; i finalitza fent una crida “a tots els ajuntaments i al conjunt de la societat civil a la mobilització pacífica, ferma i unitària davant de qualsevol nova embestida repressora de l’estat espanyol“.
Seguidament, hi hagué el parlament del coordinador local de l’ANC-Flix per la Independància, Ramon Bertran. Després de fer una valoració i reflexió sobre la situació actual del procés, llegí el manifest redactat per l’ANC per aquest segon aniversari de l’1-O. En el contingut s’expressava que “En aquests dos anys hem vist com, en gran mesura, s’ha intentat buidar de legitimitat i de contingut aquella data i aquell mandat i l’ha convertit en una mobilització més i no pas en un referèndum d’autodeterminació avalat per la legitimat d’una majoria independentista al Parlament de Catalunya sorgida d’unes urnes.” Es denunciava la manca de diàleg per part de l’estat i la determinació de seguir endavant treballant per la independència. El manifest acabava afirmant que “Nosaltres sempre hi som i sempre hi serem, i buscarem la màxima unitat possible. Però que ningú no s’equivoqui: no acceptarem cap renúncia més. L’1-O vam votar independència, i el que exigim és aquell mandat, cap altre. I si algú té cap temptació de canviar el sentit de l’acte més important que hem dut a terme com a poble en els darrers anys, ens hi trobarà de cara.”
Finalment intervingué la regidora Norma Pujol, qui llegí als presents una carta redactada per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, qui va recordar que “estem a les portes d’una sentència que marcarà un abans i un després” i va assegurar. que un cop se sàpiga, “ens caldrà tenir el cap fred i molta serenor, però també valentia i determinació“. En el mateix escrit, denuncia que “haurem de demostrar que al segle XXI no es pot jutjar una ideologia i que seguirem aquí, dempeus, fins que aconseguim una resposta democràtica al clam de tot un país“.
Acabats els parlaments, els representants municipals i els del l’ANC van dirigir-se al balcó de l’Ajuntament, on penjaren una nova pancarta reivindicativa, demanant la llibertat de les preses i presos polítics i el retorn dels exiliats i les exiliades.

A dalt, els representants de l’Ajuntament de Flix i de l’ANC-Flix per la Independència, amb la pancarta que després es colocaria al balcó; a sota, imatge del públic que assistí a l’acte.