Ribera On Line
Pint of Science (PoS) 2019, el festival de divulgació científica que proposa una trobada entre els investigadors i el públic en els bars, arriba els dies 20, 21 i 22 de maig a 73 ciutats i pobles. La 5a edició continua batent rècords: 387 esdeveniments en 148 bars, amb la participació de 784 científics com a ponents i més de 400 voluntaris en l’organització. El programa complet, amb adreces de bars, temes i horaris, ja es pot consultar al web https://pintofscience.es/.
El festival té caràcter internacional i se celebrarà a les mateixes dates en més de 400 ciutats de 24 països dels 5 continents. “Tant la ciència com els que la fan possible encara segueixen sent uns desconeguts per al ciutadà del carrer. Per això, PoS pretén acostar els investigadors al públic, aprofitant l’ambient relaxat i amigable dels bars, per facilitar la seva interacció “, assenyala Laurent Ladépêche, un dels tres coordinadors nacionals de PoS 2019.
El programa de PoS 2019 a la Ribera d’Ebre s’escampa per diferents poblacions i locals. El dilluns 20 serà el torn del Bar Fontdemora de Móra la Nova amb Josep Maria Piñol i el tema “La Ribera d’Ebre, una comarca necessitada d’un reset”, i el bar L’Escala de Flix amb Gerard Mercadé i el tema “Del rodet fotogràfic a Internet, gestió i difusió del fons fotogràfic (1966-1982) de Carmel Biarnés”. Dimarts 21 Joaquim Roset parlarà dels “Camins d’aigua de la Ribera d’Ebre” al Casal d’Avis d’Ascó i Marc Castellnou de “Megaincendis o adaptació al canvi climàtic” a Lo Casino de Vinebre. Per acabar, i a Móra d’Ebre, Òscar Saladié oferirà la conferència “Compte amb els residus” al bar Freeman. Totes les activitats seran a les 19.30 h.
Un moviment internacional en creixement
En un llenguatge entenedor i proper, els investigadors més punters del panorama nacional parlaran sobre projectes de les àrees més variades, de Neurociència a Astrofísica, de Medicina a Història, de Supercomputació a Matemàtiques, d’Economia a Zoologia.
5 anys divulgant ciència
PoS va néixer el maig de 2013 en l’Imperial College de Londres, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment en els seus laboratoris per tal de mostrar la recerca que realitzaven a persones afectades per diferents malalties mentals. “Va ser un esdeveniment molt inspirador. Els investigadors van pensar que, si la gent volia entrar en els laboratoris per conèixer als científics, per què no dur-los a on era la gent? I així va néixer PoS “, explica Rafael Martínez, el tercer coordinador nacional de la 5a edició del festival.
La idea aviat es va replicar en altres països fins que el 2015 es va celebrar la 1a edició de PoS a Espanya. L’esdeveniment va comptar amb la participació de 136 investigadors com a ponents en 25 bars de 8 ciutats. Des de llavors, el festival no ha deixat de créixer. En el cartell d’PoS han participat ponents de la talla del paleontòleg Ignacio Martínez, Àfrica González, presidenta de la Societat Espanyola d’Immunologia, o el astrobiólogo Jesús Martínez-Frías.
La comunitat científica, clau per al festival
En PoS 2019 participaran ponents de centres de recerca, universitats i entitats de la comunitat científica. En el cas de la nostra comarca el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre ha estat l’encarregada de la gestió i organització amb els diferents espais i experts, per fer una màxima difusió.
A més, PoS 2019 no seria possible sense la col·laboració d’organitzacions que patrocinen el festival com Precipita / FECYT. També FMC i Vadillo Assessors han contribuït a aquesta edició aportant el seu granet de sorra. “Gràcies a l’entusiasme del públic, la passió per divulgar dels científics i la motivació sense límit de l’equip organitzador, PoS s’ha convertit en un esdeveniment imprescindible que cada vegada congrega un major nombre de persones (22.000 assistents a 2018)”, celebra Laurent Ladépêche.