Ajuntament de Flix
Demà dijous 7 de març s’impartirà a Flix la primera de les xerrades del XII Curs Coneguem la Ribera d’Ebre. Aquesta edició del curs compta amb dos novetats. La primera és el canvi en el calendari de la programació de l’activitat: si des dels seus inicis s’havia realitzat a la tardor (i des de la segona edició, compartint programa amb les Jornades de Patrimoni Històric, de l’Associació La Cana), ara passa als mesos de primavera (març i abril). La segona novetat és que fins ara les xerrades del curs s’impartien íntegrament a Flix, mentre que en aquesta edició s’estenen a altres poblacions riberenques: Ascó, Móra d’Ebre i Móra la Nova. Tanmateix, això fa que s’ampliï el nombre de xerrades, que passa a ser vuit, tot i que la majoria se segueixen programant a Flix. Pel que fa a la nostra població, hi haurà un altre canvi, i serà el lloc de realització de les xerrades, que tindran lloc a la Biblioteca Municipal Artur Bladé i Desumvila; fins ara, s’havien realitzat a l’espai de Ca Don Ventura. L’hora d’inici dels actes serà gairebé la mateixa arreu, les 19.30 h.
Com ja s’ha indicat, la primera conferència es portarà a terme a Flix el proper dijous 7 de març i anirà a càrrec del periodista Jordi Duran Suàrez, qui pronunciarà la xerrada a”Les publicacions de les entitats de la Ribera d’Ebre, Característiques i i importància”. La següent conferència es portarà a terme a la Biblioteca de Móra la Nova, i es farà el proper 14 de març a les 19.30 hores. En aquesta ocasió l’historiador Jaume Aresté pronunciarà la xerrada “El monument a la Batalla de l’Ebre (1966)”, en què traurà a la llum les contribucions dels ajuntaments de la comarca per sufragar la construcció del monument franquista tortosí. La propera conferència serà el 22 de març, a Flix, i anirà a càrrec del geòleg Alvaro Arasa, qui parlarà sobre “L’origen del riu Ebre”. El mateix Alvaro Arasa oferirà aquesta xerrada en dues ocasions més, la primera de les quals el 27 de març, a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Ascó; i el 3 d’abril, a les 20.00 hores, a la Biblioteca de Móra d’Ebre. La dotzena edició del Curs Conèixer la Ribera d’Ebre també comptarà amb les conferència de Josep Maria Pros, que portarà per títol “Els grafits templers del castell de Chinon”, que s’impartirà a Flix, el 28 de març. Així mateix, Flix serà escenari de les dos darreres conferències del cicle: el 4 d’abril, a càrrec de d’Alberto González, amb “Maçoneria i societat”; i el 5 d’abril, a càrrec de l’historiador Joan Ramon Vinaixa, que parlarà de “Flix a finals del segle XVIII”, conferència amb la qual clourà el cicle.
El XII Curs Coneguem la Ribera d’Ebre ha estat organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, amb el suport del Departament de Cultura, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner, i la col·laboració dels ajuntaments d’Ascó, Flix, Móra d’Ebre i Móra la Nova, de les biblioteques Comarcal de Móra d’Ebre, Municipal de Móra la Nova i Artur Bladé i Desumvila de Flix, i de les associacions La Cana (Flix), Lo Llaüt (Ascó) i La Riuada (Móra d’Ebre).