Diari de Tarragona
Maribel Millan
El servei de Carreteres del Departament de Territori i Sostenibilitat preveu restablir avui el trànsit normal al tram de la C-12 (Eix de l’Ebre) a Tortosa, que va quedar greument afectat pels aiguats del 18 i 19 d’octubre a les Terres de l’Ebre. Es tracta del punt de la carretera de la Carrova entre Tortosa i Amposta per on el barranc de la Galera discorre per sota la via, així com del canal de la dreta de l’Ebre i una altra carretera secundària.
Segons explica al Diari el director dels serveis territorials de Territori a les Terres de l’Ebre, Antonio Suárez, el mal estat de la llera del barranc, «per la falta de manteniment per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que és qui en té les competències», va arrossegar una gran quantitat de pedres, restes vegetals i brossa que van aixecar el ferm i va malmetre de forma important tota la via.
La Generalitat ha invertit prop de 200.000 euros en aquestes obres d’urgència, que ara ja estan a punt després de cinc setmanes i durant les quals s’ha hagut de donar pas alternatiu a la via. Fins ahir, el trànsit estava regulat per uns semàfors.
Els aiguats d’aquesta tardor també han estat els catalitzadors per executar finalment una altra obra de millora prevista a la C-12, en aquest cas a la Ribera d’Ebre, al terme de Flix.
Es tracta de l’estabilització de talussos en aquesta carretera i també a la T-741 entre Flix i Riba-roja d’Ebre, amb noves malles i murs de contenció.
La inversió prevista en aquesta obra és de 673.672 euros. I és que la caiguda a la via d’una gran pedra de 1.500 quilos, sense que per sort hi hagués cap afectació en persones o vehicles, va mostrar la necessitat d’executar sense més dilacions aquesta actuació ja planificada.
Concretament, l’obra es du a terme entre els punts quilomètrics 84 i 85,5 de la C-12, i entre el 0 i l’1,5 de la T-741, al terme municipal de Flix. Segons explica al Diari Suárez, es tracta de reforçar la seguretat en diversos talussos, un dels quals es troba entre aquestes dues carreteres, l’accés a la fàbrica química i també la via del tren. Les obres van arrencar el passat 21 de novembre i van a càrrec de l’empresa Solutioma SA, amb un termini d’execució de quatre mesos, de manera que es preveu que estiguin finalitzades a finals del mes de març.
La C-12 o Eix de l’Ebre presenta alguns altres despreniments o desperfectes al seu pas per les Terres de l’Ebre, concretament al tram entre Benifallet i Rasquera, on en alguns punts i temporalment s’ha eliminat un carril de la circulació.
Des del Departament de Territori es preveuen dues noves actuacions de millora a la carretera per aquest proper 2019, tot i que encara no s’han aprovat definitivament i, per tant, no s’han donat a conèixer els punts d’execució on es duran a terme.