Ajuntament de Flix / Associació La Cana / CERE
Aquest dijous 11 d’octubre, a dos quarts de 8 de la tarda i a Ca Don Ventura, es farà l’acte d’inauguració de les X Jornades de Patrimoni Històric i l’X Curs Coneguem la Ribera d’Ebre. Al mateix temps s’inauguraran dos exposicions: “Flix a la Batalla de l’Ebre” i “Ciència crua. Les llibretes de camp i el patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre”. S’inicia així un programa d’activitats que durarà fins el 25 de novembre, que a més de les dos exposicions comprèn onze xerrades, una presentació de llibre, tres visites guiades, una caminada, una representació teatral, un acte commemoratiu dels 80 anys del final de la Batalla de l’Ebre i finalitzarà amb la recreació del final de la Batalla de l’Ebre.
Actuacions musicals per les Jornades Europees de Patrimoni
Poc després de la inauguració, les primeres activitats que es duran a terme seran les organitzades dins les Jornades Europees de Patrimoni. Com s’ha anat programant en les dos anteriors edicions, aquest dos anys hi haurà dos actuacions musicals en llocs emblemàtics del patrimoni flixanco: el dia 13 novembre, al refugi antiaeri, amb La Mano del Marciano; i el dia 14, al Castell Nou, amb alumnes de l’Escola Municipal de Música de Flix. Tots dos actes es faran a partir de les 7 de la tarda.
La Batalla de l’Ebre, línia temàtica principal de les X Jornades de Patrimoni Històric
La coincidència aquest 2018 amb la commemoració del 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre ha estat el motiu que aquest episodi de la Guerra Civil sigui el principal fil conductor dels actes programats dins de les X Jornades de Patrimoni Històric, i tanmateix del seu ajornament als mesos d’octubre i novembre, per tal de fer coincidir el final amb la recreació històrica.
Com ja s’ha fet menció, les dos exposicions que s’inauguraran aquest dijous estan relacionades amb la Batalla de l’Ebre: “Flix a la Batalla de l’Ebre”, produïda per l’Associació La Cana i Jaume Masip, amb el suport de Rams Doménech Arqueologia i Turisme, Jaume Blanch, Benjamín Muñoz, Museo de Fayón, Lluís Meseguer, i maquetació de Cat-Ma Serveis; i “Ciència Crua. Les llibretes de camp i el patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre”, produïda pel COMEBE, amb el comissariat d’Oriol Miró. Les exposicions es podran visitar diàriament fins a la finalització de les jornades, en horari de 18.30 a 20.30 h. els dies laborables i de 12.00 a 14.00 h. els festius.
Així mateix, cinc xerrades estaran dedicades i/o relacionades amb aquell episodi de la Guerra Civil: “Vinyetes de la Guerra”, el 17 d’octubre, a càrrec de Francesc Ramon Visa; “El monument a la Batalla de l’Ebre (1966)”, el 25 d’octubre, a càrrec de Jaume Aresté; “Els espais de la Batalla de l’Ebre: Memòria, patrimoni i turisme”, el 9 de novembre, a càrrec de David Tormo; “Replegament. El final de la Batalla de l’Ebre”, el 10 de novembre, a càrrec de Jaume Blanch; i “La Guerra Civil a Flix”, el 16 de novembre, a càrrec de Josep Sánchez. Totes elles tindran lloc a Ca Don Ventura, a les 19.30 h.
Així mateix, el dia 10 de novembre, al matí, es farà una excursió al espais de la Batalla de l’Ebre, a Corbera d’Ebre, amb la visita guiada al Centre 115 dies, el Poble Vell de Corbera d’Ebre i el Memorial de les Camposines, conduïda per Montserrat Bofarull. I el dia següent, 11 de novembre, es farà la 6a Caminada pels espais de la Batalla de l’Ebre, seguint l’antic camí ral de la Fatarella a Flix.
El 8 de novembre, a la Biblioteca Municipal i a les 19.30 h., es presentarà el llibre Ebre, relats d’una batalla, d’Ebrejocs.
El 16 de novembre, a les 12 del migdia, al Castell Nou es farà un acte institucional, amb el descobriment d’una placa commemorativa en homenatge als pontoners de l’exèrcit de la República i la inauguració de l’espai de trinxeres del pla del castell i de la nova exposició permanent “El Castell Nou, de la tercera carlinada a la Batalla de l’Ebre”.
El 17 de novembre, a les 19.30 h., al cinema de La Unió Social, Flexus Teatre tornarà a representar l’obra Març del 38, estrenada durant la passada Festa Major, ambientada en la Guerra Civil.
L’últim dels actes d’aquest bloc i amb el qual es clourà el programa, és la nova edició de la Recreació del final de la Batalla de l’Ebre, organitzada per l’Ajuntament de Flix, l’Associació La Cana, el grup de recreació flixanco XV Brigada Mixta, i Grupo de Voluntarios de Fayón, i amb la participació de diversos grups de recreació i Flexus Teatre, que tindrà lloc el matí del 25 de novembre.
XI Curs Coneguem la Ribera d’Ebre
Per la seua banda, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) ha organitzat l’XI Curs Coneguem la Ribera d’Ebre, amb quatre xerrades de temàtica diversa relacionades amb la comarca. El 30 d’octubre s’impartirà “De les bales a la fam. Vida i repressió a la Ribera d’Ebre (1940-1945)”, a càrrec d’Elies Ortega; el 2 de novembre, “Artur Bladé, escriure la memòria”, de Josep Sancho; el 6 de novembre, “La Maçoneria a les Terres de l’Ebre”, a càrrec d’Albert González; i el 13 de novembre, “Els camins de l’aigua a la Ribera d’Ebre”, a càrrec de Joaquim Roset. Totes les xerrades tindran lloc a Ca Don Ventura, a les 19.30 h.
Coneguem els nostres veïns, dedicat a Garcia i Benissanet
Aquest any, la línia temàtica Coneguem els nostres veïns estarà dedicada a dos poblacions de la nostra comarca: Garcia i Benissanet.
El 19 d’octubre hi haurà una xerrada dedicada al patrimoni històric de Garcia, a càrrec de Jordi Castellví, Octavi Marches i Oriol Masip, que es farà a Ca Don Ventura, a les 19.30 h. L’endemà, 20 d’octubre, al matí, es farà una visita guiada al patrimoni històric de Garcia.
El 26 d’octubre, s’impartirà a les 19.30 h., a Ca Don Ventura, la xerrada “Benissanet, paisatge, fruita i cultura”, a càrrec de Francesc Xavier Arbó. I el dia següent, 27 d’octubre, es farà la visita guiada al refugi antiaeri de la Font Gran, a Benissanet.
El programa de les X Jornades de Patrimoni Històric i l’XI Curs Coneguem la Ribera d’Ebre ha estat organitzat per l’Associació La Cana i el CERE, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Flix, la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el COMEBE, el grup de recreació XV Brigada Mixta, Flexus Teatre, l’Escola Muncipal de Música de Flix, els ajuntaments de Benissanet i Garcia, l’Institut Ramon Muntaner, La Unió Social, les Jornades Europees de Patrimoni, el Museu de les Terres de l’Ebre i la Biblioteca Municipal Artur Bladé i Desumvila.