El Punt-Avui
Lurdes Moreso
L’Agència de Residus de Catalunya no ha trobat residus tòxics enterrats en bidons a cap indret de l’exterior de la fàbrica d’Ercros a Flix. Amb tot, dels cinc espais que es van investigar, n’hi ha tres on les anàlisis de sòl i aigua han detectat una alteració, amb una afectació per sobre dels nivells genèrics de referència. En aquest sentit, l’Agència de Residus ha requerit a Ercros (com a presumpte responsable) que realitze l’anàlisi de riscos i amplie la investigació del sòl en un dels indrets; Ercros té un termini d’entre sis mesos i un any per dur a terme aquest treball. I amb l’estudi de caracterització del sòl, l’Agència de Residus determinarà si és necessari executar un pla de sanejament. Una actuació que es consensuarà en el marc de la comissió d’experts sobre la problemàtica ambiental de Flix.
D’altra banda, Ercros ha començat a executar l’enderroc de dues naus industrials en desús. Es tracta d’un antic magatzem exterior del qual diversos experts alerten que no és segur per a la salut ser-hi durant més de 25 minuts seguits i de manera diària, un extrem que la companyia química sempre ha negat. També s’enderrocarà el magatzem Alsuta, del sector del cloroform. A tots dos espais s’emprendran els treballs d’extracció selectiva de sòls impactats i es sanejarà el subsol afectat per compostos orgànics volàtils. Fonts d’Ercros han explicat que la previsió és enllestir aquests treballs d’enderroc durant el primer trimestre del 2018. Aquestes actuacions formen part del pla de sanejament d’Ercros a Flix, amb una inversió de 12 milions d’euros.
Neteja del pantà
D’altra banda, les obres d’extracció de llots tòxics del pantà de Flix continuen aturades. L’empresa estatal Acuamed encara no ha respost al requeriment que l’estiu passat li va fer l’Ajuntament perquè concretés un calendari d’actuació. “No sabem quan es reprendrà l’obra, no tenim cap calendari, per tant, no podem fer-ne cap seguiment”, ha explicat l’alcalde accidental de Flix, Francesc Barbero. Al pantà queden 79.300 m³ de fangs tòxics.
Un centenar de treballadors perdran la feina
L’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que ha presentat el grup Ercros afecta 50 treballadors de la planta de Flix, on es tancarà la planta de producció de clor amb tecnologia de mercuri el pròxim mes de desembre. També hi haurà prejubilacions i treballadors d’empreses subcontractades que perdran la feina, de tal manera que l’Ajuntament de Flix estima que es perdran uns 70 llocs de treball directes i uns 30 d’indirectes. “La neteja del sòl industrial és necessària perquè Flix dispose de parcel·les en condicions per impulsar un pla de reindustrialització”, ha manifestat Barbero. L’Ajuntament, conjuntament amb la Generalitat i Ercros, promou des del 2015 un projecte de reindustrialització del municipi; tot i que s’ha contactat amb nombroses empreses per oferir-los sòl industrial, fins ara no s’ha aconseguit cap resultat.