Noticiari

Una xerrada sobre Tivissa avui divendres i la visita guiada d'aquesta població el proper diumenge, posarant punt i final a les IX Jornades de Patrimoni Històric

Ajuntament de Flix / Associació La Cana / CERE
Avui divendres 13 d'octubre, a dos quarts de 8 de la tarda hi haurà a Ca Don Ventura la xerrada "Tivissa, muntanyes d'història", que impartirà Joaquim Roset, activitat que es complementarà amb la visita a aquesta població riberenca el proper diumenge, 15 d'octubre, a càrrec d'Agustí Jardí, i que s'iniciarà a les 10 del matí. Aquestes dos activitats, incloses dins l'eix temàtic "Coneguem els nostres veïns", donaran punt i final a les IX Jornades de Patrimoni Històric.

Durant la xerrada es farà un breu repàs de la història de Tivissa des dels seus primers vestigis fins els nostres dies. Des del Castell de Tivissa passant per la singularitat de l'església de Sant Jaume (una església a l'interior d'una altra), les restes de les muralles medievals i fins als darrers anys del segle XX. Es parlarà també de la importància de les muntanyes a la visa de Tivissa. El conferènciant, Joaquim Roset Piñol, és enginyer geòleg consultor i professor de Geotècnica a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV; divulgador de la geologia i guiatges per la muntanya; és també regidor d'Història i Patrimoni de l'Ajuntament de Tivissa.
Pel que fa a la visita del proper diumenge, s'iniciarà a la plaça de la Baranova, a la façana de l'església parroquial. Es farà l'explicació de l'emplaçament de la població, els possibles origens ibers i romans, l'origen islàmic, l'època medieval, les muralles i les portes de muralla, els barris, els edificis singulars, per finalitzar amb la visita a l'església parroquial de Sant Jaume. La visita, com s'ha indicat, serà conduïda per Agustí Jardí Vintró, arquitecte i estudiós de la temàtica de Tivissa i el seu territori.
S'avança un dia el tancament de l'exposició "Flix, muralles i fortificacions"
Demà dissabte 14 d'octubre serà l'últim dia que obrirà al públic l'exposició "Flix, muralles i fortificacions". El motiu ha estat l'endemà diumenge a la sala de Ca Don Ventura hi haurà jornada de donació de sang.
Muralles i fortificacions de Flix al llarg del temps
Dimecres passat 11 d'octubre es va impartir l'última de les xerrades inclosa dins l'eix temàtic principal de les IX Jornades de Patrimoni Històric, "Flix al segle XVII: De la Guerra dels Segadors a la Guerra de Successió": "Flix, muralles i fortificacions", que va anar a càrrec de Jaume Masip Llop, president de l'Associació La Cana, estudiós de la història local i regidor de Patrimoni a l'Ajuntament de Flix de 2003 a 2011.
A l'inici de la seua intervenció va parlar dels jaciments d'època ibèrica existents a la nostra població, en un dels quals, el dels Castellons, s'han pogut identificar les restes de construccions defensives.
No serà fins a l'ocupació musulmana, quan trobem fonts àrabs que donen constància de l'existència d'una fortificació (castell) a Flix. A partir de la conquesta cristiana al segle XII, és quan comencen a abundar més els documents que fan referència al castell de la nostra població, com va demostrar Jaume Masip.
Però és sobretot a l'època moderna i especialment al segle XVII quan es disposa ja no sols de documents escrits, sinó també gràfics sobre el castell i les muralles de la nostra població, amb l'existència de diversos dibuixos, mapes i plànols, alguns dels quals fins fa poc inèdits. Aquesta part representà el gruix principal de la xerrada de Jaume Masip. Mostrà com dels antics sistemes de fortificació medievals es passà als nous tipus de construccions a l'època moderna per poder fer front a l'artilleria de foc.
Finalitzà la xerrada fent esment de les restes tant del castell com de les muralles que s'han pogut localitzar i excavar, que es limiten a petits fragments que poden trobar en diferents punts de la nostra població, procedents tant de l'època medieval com de l'època moderna.

El president de La Cana Jaume Masip, impartint la xerrada.
(* Cliqueu damunt la imatge per accedir al reportatge fotogràfic)

Altres