Noticiari

16 activitats al programa de les IX Jornades de Patrimoni Històric i el X Curs Coneguem la Ribera d'Ebre

Ajuntament de Flix / Associació La Cana / CERE
Aquest proper divendres 15 de setembre comença el programa d'activitats de les IX Jornades de Patrimoni Històric i el X Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, que es desenvoluparan al llarg d'un mes fins al 15 d'octubre. El programa comprèn un total de 16 activitats: 1 exposició, 10 xerrades (totes a Ca Don Ventura), 3 visites guiades i 2 actuacions musicals.

"Flix al segle XVII: De la Guerra dels Segadors a la Guerra de Successió"
Un dels eixos conductors d'aquesta edició de les jornades és al voltant del tema "Flix al segle XVII: De la Guerra dels Segadors a la Guerra de Successió", una exposició, quatre xerrades i una visita guiada. L'exposició, que s'inaugurarà aquest proper divendres a Ca Don Ventura, porta per títol "Flix, muralles i fortificacions", on hi haurà diversos plafons dedicats a les guerres dels Segadors i de Successió i el paper de la nostra població dins aquests dos conflictes bèl•lics, i on es podran contemplar tot un seguit de mapes i plànols dels segles XVII i XVIII de Flix, alguns fins ara inèdits. Les xerrades que s'impartiran al voltant d'aquest tema seran "Flix, al segle XVII", de Pere Muñoz, el dia 22 de setembre; "Fortificacions en època moderna a les Terres de l'Ebre. Nous avanços en l'arqueologia militar", de Joan Martinez Tomàs, el 23; "La fortalesa de Flix en el context de la Guerra dels Segadors (1640-1651)", de Joan-Hilari Muñoz, el 6 d'octubre; i "Flix, muralles i fortificacions", de Jaume Masip, l'11 d'octubre. El 24 de setembre es farà una visita guiada a les fortificacions de Tortosa, concretament a a les avançades de Sant Joan, el Castell de la Suda i el Fortí de Bonete, que serà conduïda per Joan Martínez. Per assistir a aquesta visita, cal apuntar-se prèviament a l'Arxiu Municipal abans del 20 de setembre; el preu és de 30 euros i inclou viatge, visita i dinar.
X Curs Coneguem la Ribera d'Ebre
L'altre fil conductor és el Curs Coneguem la Ribera d'Ebre que aquest 2017 assoleix la seua desena edició. Comprèn quatre xerrades de temàtica variada que les impartiran especialistes en cada matèria: "La toponímia franquista a la Ribera d'Ebre", de Jaume Aresté, el 19 de setembre; "El camí de l'Ebre. Una oportunitat per al desenvolupament del territori", de Mònica Sabaté, el 21 de setembre; "El lloc de Flix a les Terres de l'Ebre", de Xavier Vega, el dia 16; i "Els ajuntaments de la Ribera d'Ebre durant el primer franquisme (novembre 1938-1942) a través dels llibres d'acords municipals", de Jordi Cid Segura, el 28 de setembre.
Coneguem els nostres veïns: Ascó i Tivissa
Una vegada més hi haurà activitats per conèixer poblacions del nostre entorn dins l'eix temàtic "Coneguem els nostres veïns", que en aquesta ocasió estarà dedicada a Ascó i Tivissa. Aquest proper dissabte, 16 de setembre, s'impartirà la xerrada "Ascó, un llegat històric. Patrimoni i cultura", a càrrec de Sergi Fuertes Díez. El mateix conferenciant serà l'encarregat de conduir la visita guiada a Ascó que tindrà lloc a l'endemà, 17 de setembre.
El 13 d'octubre hi ha programada la xerrada "Tivissa, muntanyes d'història", que serà impartida per Joaquim Roset i Piñol. Dos dies després, el dia 15 es farà la visita guiada pel nucli antic tivissà, que anirà a càrrec d'Agustí Jardí Vintró.
Actuacions munsicals per a les Jornades Europees de Patrimoni
El cap de setmana del 6 al 8 d'octubre tindran lloc a Catalunya les activitats de les Jornades Europees de Patrimoni. Aquest 2017, com es va dur a terme ja l'anterior edició, a Flix s'han programat actuacions musicals en llocs emblemàtics del nostre patrimoni històric. El 7 d'octubre tindrà lloc al Castell Nou on actuaran joves músics flixancos. I l'endemà, dia 8, a l'església parroquial actuaran els Petits Cantaires de l'Orfeó de Flix.
Les IX Jornades de Patrimoni Històric i el X Curs Coneguem la Ribera d'Ebre han estat organitzats per l'Associació La Cana i el CERE, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Flix, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, la Generalitat de Catalunya, les Jornades Europees de Patrimoni, la Fundació Privada Mútua Catalana, l'Institut Ramon Muntaner, l'Orfeó de Flix i l'Escola Municipal de Música de Flix.

Altres