Noticiari

Flix i la màgia de l'Ebre

La Vanguardia
La setmana passada la nostra parada en la ruta dels pantans ens va portar fins a la comarca del Priorat per conèixer l'embassament de Guiamets. Ara, traspassant els seus límits i acostant-nos a la seva veïna Ribera d’Ebre, visitarem el pantà de Flix i ens endinsarem en el seu entorn, una reserva natural en la qual se'ns quedarà gravada en la retina la imatge de l'espectacular meandre que forma el riu Ebre.

Acabat de construir en el 1948, l'embassament posa els seus fonaments en el municipi de Flix -del que rep el nom pel qual se li coneix- albergant fins a 11 hectòmetres cúbics d'aigua procedents de l'Ebre. Sens dubte, una localització privilegiada que pot presumir de ser un dels llocs de pas d'aquest riu, que neix a Cantàbria i desemboca a Tarragona dibuixant paisatges únics.
Però la que es forma a Flix no és una més d'aquestes postals, sinó una de les més especials. I és que arribat el moment de travessar el municipi, molt prop del pantà, les capritxoses aigües de l'Ebre ho fan formant un meandre de cinc quilòmetres. És per això que no és estrany escoltar parlar del riu de baix i del de dalt, fent al·lusió a aquest accident fluvial.
Però a més del seu atractiu visual, el meandre destaca també per la seva oferta d'excursions en caiac, i això gràcies al baix cabal que va deixar la construcció del pantà. Així, en les seves tranquil·les aigües podrem practicar aquest esport acudint al punt d'embarcament situat en la presa, sent l'inici d'un inoblidable recorregut d'una hora de durada que finalitza en l'embarcador de Flix.
A més, el meandre, que també pot voltar-se a peu o amb bicicleta, pertany a la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix, un espai fluvial inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural. Els seus 204 hectàrees són una bona mostra de la vegetació de ribera i en elles es pot trobar també un dels canyissars més extensos de Catalunya.
Passejant per aquesta zona, doncs, ens creuarem amb diferents comunitats vegetals, entre les quals destaquen el bosc de ribera, la màquia, l'herbassar inundable o el canyar, i a més amb diferents espècies d'animals protegides com a peixos, amfibis, rèptils, mamífers o aus. Entre la fauna més freqüent es troben la tortuga de rierol, la sargantana cua-llarga i la cua-roja, el martinet blanc, la cigonya blanca, l'àguila marcenca o el teixó.
Però si per un altre atractiu despunta tot l'entorn del pantà és pel patrimoni històric de Flix, entre el qual guanya protagonisme el castell carlista construït al segle XIX, també conegut com Castell Nou. La fortificació, que va resistir fins al 1875 i que es va veure fortament afectada pels bombardejos de la Guerra Civil, va ser restaurada i ara es pot visitar -amb reserva prèvia- oferint unes excel·lents vistes.
Un altre lloc interessant per conèixer a Flix és el Molí d’Oriol, una construcció de pedra centenària en la qual, gràcies al seu bon estat de conservació, podrem entendre com es tractaven les olives per produir oli. Igualment, tenim l'ocasió d'acostar-nos al refugi antiaeri del lloc, un espai museïtzat en el qual descobrirem el seu interior al costat d'audiovisuals i panells amb els quals ens transporten a la Batalla de l’Ebre. Aquestes dues visites també requereixen concertació anticipada.
Però l'atractiu de Flix no es queda aquí. I és que també alberga punts d'interès com l'església de l'Assumpció de Flix, la Plaça Major, l'escut de Barcelona del Ajuntament Vell o el Pas de Barca amb el qual creuar el riu. En Els Xops, a més, trobarem una zona de pesca ideal per fer pícnics gràcies a les seves barbacoes i taules de pedra. Un menjar perfecte envoltats de naturalesa.
I per si tot això no fos suficient, aquells que encara guardin energies poden acostar-se al camí de l'Ebre GR-99, que en la seva etapa 37 arriba a Flix procedent d'Almatret i que amb la 38 surt d'allí per arribar a Mòra d’Ebre. En definitiva, una escapada a Flix ideal per a tots els gustos que conjumina en un mateix espai naturalesa, història i activitat física.


* Podeu accedir al reportatge original en aquest enllaç

Altres