Grup de Natura Freixe / Ajuntament de Flix
L’any 1993, es construïa a Sebes una passera enlairada que s’endinsava al bosc de ribera. Fou una de les obres emblemàtiques i referència a Catalunya prenent l’exemple d’altres instal·lacions ja existents en parcs dels Estats Units. D’això ja fa 25 anys!
Al llarg d’aquests anys s’han anat fent diferents infraestructures: observatori i passera de la llacuna el 1995, Mas del Director, observatori i passera del Mas de les Cigonyes, observatori de la Vall de Sant Joan… No hem parat de plantejar noves actuacions per millorar un accès ordenat i respectuós, alhora que dotar-la d’equipaments per permetre l’observació d’aus i l’observació de la biodiversitat que té aquest espai natural.
Ja feia temps que volíem ampliar la passera del bosc de ribera. De fet, el projecte inicial del 1992 preveia que fes un itinerari circular, sortint des del bosc de ribera de nou al camí una cinquantena de metres més avall. Però el pressupost es va acabar i va finalitzar el recorregut de cop vora el galatxo.
Enguany, gràcies a la convocatòria dels ajuts als espais naturals de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Flix va obtenir el finançament per poder fer realitat aquest projecte. L’obra feta inclou un ramal de la passera del bosc de ribera que surt cap a l’esquerra i que acaba amb un nou observatori situat en la confluència de dos galatxos. L’obra ha estat dissenyada i executada pel personal de la reserva, a excepció de la part de l’observatori amb la que s’ha comptat amb l’ajut d’un fuster professional. L’observatori té les parets inclinades, seguint la línia dels altres observatoris que hem dissenyat, per facilitar espai per les cames quan estàs assegut i els trípodes de les càmeres i els telescopis. És també una infraestructura adaptada. En pocs dies esperem que estigui totalment enllestida.
A sota, es poden veure algunes imatges de la construcció de la nova passera i el nou observatori (Fotografies: Grup de Natura Freixe).