iagua
Potser perquè associem la cigonya blanca amb una imatge de llibertat, així com un bon indicador de biodiversitat, aquesta espècie d’au és desitjada per molts municipis que la voldrien tenir com a habitant.
El municipi de Flix ha estat un dels llocs on les cigonyes han decidit detenir-se en el seu viatge des d’Àfrica, on passen l’hivern, fins a Europa, a la qual arriben durant el mes de febrer i romanen fins a la tardor.
És un au que prefereix les zones pantanoses i inundables i al que li agrada tenir a prop àrees de cultiu obertes. En elles aconsegueix el seu aliment, basat en insectes, peixos, rèptils, així com petits mamífers i aus.
Una relació de fa molts anys
La relació entre les cigonyes i Flix ja fa uns anys que dura i en aquesta notícia us parlarem de dos elements claus en la reintroducció i nidificació de la cigonya en el sud de Catalunya. Un és en la Reserva Natural de Sebes i l’altre és la depuradora de Flix.
La Reserva de Sebes és un espai fluvial, una zona d’aiguamolls en el riu Ebre al seu pas per aquesta localitat de la Ribera d’Ebre. La seva protecció ha anat incrementant-se al llarg dels anys: en el 1992 es va incorporar al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i en tres anys es van ampliar els seus límits i van ser declarats Reserva de Fauna Salvatge denominats com a Riberes de l’Ebre, a Flix. Posteriorment van ser inclosos a la Xarxa Natura 2000.
El 2001 va representar l’inici d’un projecte de reintroducció de la cigonya blanca en la part baixa del riu Ebre. La construcció d’un aviari va fer possible portar dos exemplars que van ser criats en captivitat per deixar-los novament en llibertat el 2003. El projecte va seguir endavant i dos anys més tard, en el 2005, es va alliberar un segon grup de cigonyes i es va comprovar que hi havia nou parelles nidificants a l’espai de la reserva. L’any 2017, en tot l’àmbit de la reserva, es van dur a terme un total de catorze anellaments.
Un niu en la depuradora
A l’espai pròpiament de la depuradora de Flix, arran de la col·locació d’un niu en un punt alt d’aquesta instal·lació i gràcies al treball dels treballadors d’aquesta instal·lació, les cigonyes també poden detenir-se en aquest lloc en el llarg camí de migració que fan aquestes aus.
És satisfactori per a l’agència veure com una infraestructura com la depuradora de Flix, que a priori pot concebre’s com a lloc poc apropiat perquè les cigonyes tinguin les seves cries, s’ha convertit en un espai important en aquest projecte de reintroducció.
En aquesta època de l’any ja estan arribant a la reserva els primers exemplars, i estan prenent posició en els seus nius, per la qual cosa seguint el curs de la naturalesa veurem al juny quants nous anellaments es faran.