Associació La Cana / Ajuntament de Flix
Com se sap a Flix hi ha identificats deu refugis antiaeris. D’aquests, però, només un fou construït durant la Batalla de l’Ebre, mentre que els altres es bastiren a conseqüència del primer bombardeig aeri sobre Flix el 23 de febrer de 1937. Aquest refugi, recentment exacavat i netejat, el van construir els pontoners del pont de ferro de Flix, una infraestructura importantíssima que era constantment bombardejada pels franquistes i reconstruïda pels republicans.
La missió de muntar a Flix un pont metàl·lic i de tenir-ne cura, fou encomanada a la 1a Companyia del Batalló de Ponts número 3, comandada pel Tinent Barbero i adscrita directament durant la Batalla de l’Ebre al XV Cos de l’exèrcit republicà.
Els homes d’aquesta unitat, quan no eren al pont, construint o reconstruint-lo sota un diluvi de bombes o suportant alguna de les avingudes provocades de l’Ebre, es refugiaven primer al túnel del ferrocarril i posteriorment al refugi antiaeri contruït als peus del turó del Castell Nou (al costat del camí interior del meandre). S’estima que el cos d’enginyers i pontoners van perdre per l’acció de l’aviació franquista, durant les primeres 48 hores de l’ofensiva, més d’un terç de les seves forces.
La voladura del pont de ferro de Flix, per part de l’exèrcit republicà, la nit del 15 al 16 de novembre de 1938, simbolitza el punt i final de la Batalla de l’Ebre.
L’Ajuntament de Flix, l’Associació la Cana i el Memorial Democràtic han procedit a la neteja d’aquest refugi. Ara és buit de sediments. El refugi té dos accessos i està excavat a la muntanya.
És interessant saber que el refugi era ple de sediments que el riu ha anat deixant des de la seua construcció el 1938 fins l’actualitat. Aquests fangs proporcionen una informació molt interessant dels sediments que abans de la construcció dels embassaments el riu arrossegava, fertilitzaven les hortes i arribaven fins al delta.

Un dels accessos i interior del refugi dels pontoners.